U trendu

ALB: Meta odbio da potpiše zakon o sprečavanju klevete

TIRANA – Albanski predsednik Iljir Meta odbio je da potpiše paket zakona o sprečavanju klevete i vratio ih na ponovo razmatranje albanskom parlamentu.

On je ocenio da su zakoni suprotni albanskom ustavu i evropskim konvencijama.

Kako je preneo portal A1on iz Severne Makedonije, Meta tvrdi da ovaj zakon nije ponudio željenu regulativu, te da predstavlja pretnju slobodi izražavanja.

„Ovaj zakon zbog mnogih problematičnih odredaba ne samo što ne donosi očekivanu regulativu, već je za neka fundamentalna pitanja suprotan ustavnim principima i normama. Nedopustivo je da Agencija za audiovizuelne medije ima nadležnost da kažnjava, pa čak i zatvara portale ukoliko oceni da su objavili klevetu ili lažnu vest, bez odlaska na sud“, smatra Meta.

Albanski parlament 18. decembra je usvojio paket zakona za sprečavanje klevete koji predviđa visoke kazne za onlajn medije i dodatna ovlašćenja za državne nadzorne agencije.

Paket zakona je bio usvojen i pored protesta 15 albanskih novinarskih udruženja i nevladinih organizacija koji su pozvali albanski parlament da odbaci nove zakone koje je predložila albanska vlada, „navodeći da oni ruše slobodu izražavanja i slobodu medija, jer su u sukobu sa međunarodnim principima“.

Premijer Albanije Edi Rama braneći predlog vlade, rekao je da je cilj usvajanja ova dva nova zakona borba protiv lažnih vesti, te da su oni u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima.

„Naš cilj je da postavimo standard da se poštuju ljudska prava“, izjavio je Rama.

Predstavnik slobode medija OEBS-a Harlem Desir izjavio je da na nacrtu zakona treba još da se radi kako bi se smanjile eventualne kazne za objavljivanje navodno lažnih vesti, imajući u vidu da su kazne do 16.000 evra.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović tražila je da se tekst zakona razgleda iz početka, smatrajući ga za „težak udar na slobodu izražavanja“.

Zabrinutost je izrazila i Evropska komisija i pozvala albanske vlasti da razmotre preporuke OEBS i Saveta Evrope u cilju boljeg usaglašavanja sa evropskim standardima u oblasti slobode izražavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.