U trendu

Albanci Zaevu opet ispostavili račun

Najveća albanska stranka DUI i partner u Vladi aktuelnog premijera Severne Makedonije traži nova ministarstva, dok Evropa želi da se njihov broj smanji.

Aktuelni premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nalazi se trenutno između dve vatre i male su šanse da će se izvući bez opekotina. S jedne strane, Evropska unija traži da se broj postojećih ministarstava smanji, kao i da se što pre usvoje reformski zakoni, s druge strane, najveća albanska stranka DUI i koalicioni partner u Vladi Zaeva traži da se doda još jedno ministarstvo, kao i da se Ministarstvo finansija dodeli njima. Zaev zbog svega toga tapka u mestu sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade, jer ako ne udovolji Albancima — pašće Vlada, a ako ne udovolji EU, ionako male šanse da dobiju datum za početak pregovora ovog leta, svešće se na nulu. A tu je i ulazak u NATO.

Profesor dr Aleksandar Daštevski objašnjava da su po ko zna koji put Albanci ispostavili račun Zaevu, uz podsećanje da su na nedavnim predsedničkim izborima pomogli da pobedi kandidat vladajuće stranke SDSM.

Na pitanje da li će Zaev uspeti da rekonstruiše Vladu, ili će ona pasti, Daštevski odgovara:

„Oni (Albanci) prete da neće dati Zaevu podršku za rekonstrukciju Vlade. Ako dobiju i funkcije to znači da su dobili celu državu, jer već drže službe bezbednosti, i spoljnu i unutrašnju“, zapaža Daštevski.

Zaev, prema rečima našeg sagovornika, ima mogućnosti da raspiše prevremene izbore ili da se „nagodi“ sa DUI.

„Opcija koja je najviše u igri i koju traži Evropa jeste da se formira Vlada široke koalicije kako bi se usvojili reformski zakoni na koje opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE ima primedbe. Ne mogu da rade na reformama bez konsenzusa. To je poslednja opcija“, objašnjava naš sagovornik.

Daštevski je takođe uveren i da Makedonija neće dobiti zeleno svetlo od EU 19. juna, kako očekuje Zaev, ali je isto tako siguran da će Makedonija u decembru dobiti člansku kartu NATO-a, zbog čega će Zaev ipak morati da kako-tako održati Vladu do iduće godine kad je i redovna izborna godina.

„Holandija, Francuska, Nemačka i Danska se ne slažu da se sa Makedonijom otpočnu pregovori, a ako tome dodamo da je predviđeno da sa EU otpočnemo razgovore u paketu sa Albanijom, to je sada još jedan problem zbog političke situacije u Albaniji“, dodaje on.

Podsećanja radi, pre mesec i po dana, skoro bez javne rasprave, u Sobranju su dvotrećinskom većinom usvojene izmene Zakona o organizaciji i radu državne uprave. Taj akt je zapravo stvorio uslove za formiranje i 16. ministarstva, sa kojim je sadašnji Sekretarijat za implementaciju Ohridskog sporazuma prerastao u Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.