U trendu

Albanski premijer Rama: EU umesto vizije vodi inercija događaja

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da to što BiH još nije dobila status kandidata za članstvo u EU pokazuje da „EU umesto vizije vodi inercija gađaja“.

Rama je u intervjuu za „Novi magazin“ rekao da u potpunosti podržava odluku EU o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, i da ne razume zašto takva odluka nije doneta u slučaju BiH.

„Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata“, naveo je Rama.

On je dodao da bi voleo da EU sledi viziju svojih osnivača ka „punoj implementaciji“ evropskog projekta, koji uključuje i „punu integraciju Zapadnog Balkana“.

Rama je ocenio da je najozbiljniji problem Srbije na duži period to što nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, i smatra da će ona radi svoje budućnosti morati da to uradi.

„U jednom trenutku Srbija će morati da prizna Kosovo i da se oslobodi tereta koji ne bi trebalo predugo da podriva svetlu budućnost vaše zemlje. Razumem poteškoće u rešavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvek nestalo“, rekao je Rama.

On je ocenio da u dijalogu Beograda i Prištine na obe strane ima „mnogo nevoljnosti“ i da je pomirenje nemoguće bez „bolnog i strpljivog procesa dijaloga“.

Rama je ocenio da odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu „neće biti dobro“, i dodao da to ne znači da Srbija podržava rusku agresiju, jer se „tri puta zaredom svrstala u red demokratskog sveta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.