U trendu

Alijev i Dodik: Raditi na proširenju saradnje

BAKU – Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev primio je danas srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u centralnoj rezidenciji u Bakuu, gde su razgovarali o proširenju saradnje i jačanju zajedničkih odnosa.

Alijev je naglasio da doživljava Dodika kao pravog prijatelja i ukazao na potrebu jačanja zajedničkih odnosa, prenela je Srna.

„Azerbejdžan nastavlja izgradnju Transjadranskog i Jadransko-jonskog gasovoda prema Evropi koji će do proleća stići do Italije i dalje preko BiH u skladu s potpisanim sporazumima i memorandumima između zemalja regiona, među kojima je i BiH koja će biti priključena na gasovod“, istakao je Alijev.

On je naglasio da Azerbejdžan ima veoma dobre odnose sa Srbijim, Crnom Gorom i Hrvatskom, kao i da i na BiH gleda kao na pouzdanog i jakog partnera.

„Moramo naći načine da povećamo međusobnu trgovinsku razmenu“, rekao je predsednik Azerbejdžana, dodavši da je njegova zemlja zainteresovana za infrastrukturne projekte.

Alijev je pozvao Dodika da dođe na Globalni forum koji će biti održan 3. marta u Azerbejdžanu, i da do tada pripreme sporazume o saradnji.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Alijevu na humanitarnim projektima Azerbejdžana u Banjaluci, naglasivši da treba jačati partnerstvo na svim poljima.

„Vi ste naši prijatelji i treba da realizujemo zajedničke projekte koji će biti u obostranom interesu. Nadam se da ćemo ojačati i proširiti našu saradnju. Sa svoje strane, učiniću sve da prepoznamo oblasti saradnje gde to možemo da učinimo s obzirom na potencijale kojima raspolažemo“, rekao je Dodik.

On je naglasio da treba zajedno prezicirati projekte i realizovati poslovne aranžmane.

Dodik je ocenio da će predsedavanje Azerbejdžana dati dodatnu energiju Pokretu nesvrstanih, a sagovornici su se saglasili da je potrebno više pravde i solidarnosti u svetu.

Srpski član Predsedništva BiH pozvao je predsednika Azerbejdžana da poseti BiH.

Dodik boravi u Azerbejdžanu gđe učestvuje na 18. samitu Pokreta nesvrstanih u Bakuu.

Na marginama ovog skupa Dodik je juče imao niz bilateralnih susreta, među kojima su i susreti s predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kube Migelom Dijasom Kanelom, predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, potpredsednikom Indije Venkejahom Najdu, ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom i šefom diplomatije Egipta Samehom Šukrijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.