U trendu

Uz regionalni put Bratunac – Potočari postavljene fotografije više od 3.200 ubijenih Srba

Uz regionalni put Bratunac-Potočari danas su postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, ubijenih i poginulih tokom rata u BiH.

Fotografije stradalih Srba na tom području postavljene su dva dana pred održavanje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Načelnik opštine Bratunac Srdjan Rankić izjavio je da su fotografije postavili članovi porodica poginulih, uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se, kako je naglasio, ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

„Prošlo je trideset godina, a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba, od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde“, rekao je Rankić za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da je uputio poziv medjunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dodju na obeležavanje trideset godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

„To govori o diskriminatorskom odnosu, o jednostranom gledanju na rat i žrtve u BiH, o boli koja se nanosi porodicama ubijenih Srba i o nepravdi koju deli medjunarodno i pravosudje BiH“, ocenio je je Rankić.

Prema njegovim rečima, fotografije ubijenih Srba su postavljene da ih vide medjunarodni predstavnici kada budu dolazili na komemoraciju stradalim Bošnjacima, u Potočarima 11. jula.

Rankić je naveo da medjunarodni predstavnici redovno dolaze na komemoraciju u Potočarima, mada se, kako je kazao, „radi o poginulim vojnicima, dok se ne interesuju za srpske civilne žrtve“.

„Možda će ove fotografije izazvati nečiju savest i reakciju da se zapita kako je moguće da za toliko ubijenih niko nije odgovarao“, rekao je Rankić.

Policija RS naredila uklanjanje fotografija duž puta od Bratunca do Potočara

Policija Republike Srpske naredila je da se uklone fotografije, postavljene duž puta od Bratunca ka Potočarima, kako je izjavio načelnik opštine Bratunac Srdjan Rankić, ubijenih Srba u srednjem Podrinju tokom rata u BiH.

Posle naredbe policije, meštani su se pobunili i fotografije su postavili uz ograde svojim kuća, što znači da su sad na privatnim posedima, objavila je regionalna N1 televizija.

Dodaje se da je na terenu i policija, koja obezbedjuje nesmetano odvijanje prometa.

Rankić je ranije danas izjavio da su regionalni put Bratunac-Potočari postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih tokom rata u BiH postavili članovi porodica stradalih, uz njegovu podršku, da bi se ukazalo da su na tom području tokom rata u BiH stradali i Srbi, a ne samo Bošnjaci.

Fotografije su postavljene dva dana pred održavanje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Sarajevski portal Kliks (klix.ba) objavio je da je postavljanje fotografija „nova provokacija“, navodeći da se „navodno radi o fotografijama poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske, čiji su pripadnici i izvršili genocid“.

Na fotografijama postavljenim duž puta od Bratunca do Potočara, koje su objavili pojedini mediji u RS, osim muškaraca ima i dece i žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.