U trendu

Ambasada Kine: Naše investicije nemaju geopolitičke motive

 Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive i ne predstavlju pretnju za bezbednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, saopšteno je iz ambasade Kine u Podgorici.

Iz Ambasade su reagovali nakon što je Evropska komisija saopštila da neće pomoći Crnoj Gori da vrati kineski dug od milijardu eura za gradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, kao i nakon izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je ranije u Briselu izjavio da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori, kako bi zaštitila kandidata za članstvo od zavisnosti od Kine.

„Kineske investicije se ne mešaju u unutrašnje stvari zemalja regiona, i ne ometaju investicije iz drugih zemalja“, saopšteno je iz Ambasade Kine u Podgorici.

Takva saradnja je, kako su naveli, prirodno uzajamno korisna.

„Oni što smatraju kineske investicije negativnim, nepravedni su prema Kini, i to je nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana“.

Kineske investicije na Zapadnom Balkanu, kako su kazali, su u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona.

„Investicije su u korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU u korist povećanja uverenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope“, navode iz Ambasade.

Oni su takođe poslali izjavu portparola kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Džao Liđiana.

„Kineska strana je primetila medijske izvještaje o tome. Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Poslednjih godina, odnosi dve zemlje uspešno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat autoputa koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donela korist za oba naroda”, naveo je Liđian u izjavi za Saut Čajna Morning Post (South China Morning Post).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.