U trendu

Ambasada Rusije: Tendenciozno optuživati samo jednu stranu

SARAJEVO – Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da se nije pridružila zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) o mirnom razlazu BiH jer je smatra neuravnoteženom i istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu.

„U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Verujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim pre što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne, već huškačke“, ističu iz ruske ambasade.

U saopštenju se ukazuje da Upravni odbor PIC mora da strogo poštujei slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma i ističe da „već ko zna koji put primećuju pokušaje da svesno izvrnu njegov tekst“.

U saopštenju se navodi da je u aneksu 4 reč „država“ u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta i da ne postoji nijedno pominjanje „jedinstvene države“.

Dodaje se da je principijelan stav ambasade Rusije da BiH sama opređeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

„Sfera kompetencije Upravnog odbora PIC su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIC, već je to posao drugih međunarodnih struktura u BiH“, piše u saopštenju.

PIC je ranije danas, u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osudio političke izjave o mirnom razlazu BiH.

U izjavi se, pored ostalog, ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar