U trendu

Ambasada SAD u BiH: Usvajanje zakona o VSTS RS podriva ustavni poredak

Ambasada SAD-a u BiH upozorila je danas da bi usvajanje nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske (VSTS RS) značilo podrivanje ustavnog poretka BiH, ali i dozvolu za cvetanje korupcije.

Iz američke ambasade su pozvali sve lidere političkih stranaka iz Republike Srpske da odbiju raspravu o nacrtu zakona, kojim je definisano uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta Republike Srpske.

O tom nacrtu zakona o VSTS RS, kojim bi se ukinula nadležnost VSTS BiH na teritoriji tog bh. entiteta, sutra bi trebalo da raspravlja Narodna skupština RS.

„Pretnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavljanjem paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih gradjana“, poručili su iz američke ambasade u Sarajevu za Radio Slobodna Evropa.

Dodali su da je „vreme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH da bi napredovala“.

Srpski član Predsedništva Bih i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik ranije je najavio donošenje zakona kojima bi se na entitetski nivo prenele nadležnosti iz odbrane, pravosudja i indirektnih poreza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar