U trendu

Ambasador BiH u Moskvi nije se javio MSP, spornu ikonu odneo u Dodikov kabinet

 Ministarstvo spoljnih poslova BiH je iz medija saznalo da je ambasador u Moskvi Željko Samardžija stigao u zemlju, ali od sinoć nisu uspeli da stupe u kontakt s njim kako bi imali informaciju o spornoj ikoni iz Luganska koju je trebalo da donese iz Rusije.

To je za regionalnu N1 potvrdio Denis Hadžović, šef kabineta ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

„Shodno tome uputili smo informaciju Tužilaštvu BiH, jer postoji medjunarodni karakter, koji je jasno naveden i u diplomatskoj noti Ruske Federacije, gde oni preporučuju da se iskoriste svi pravni mehanizmi, odnosno da se putem Interpola dodje do saznanja u vezi sa poklonom i da se o tome obaveste“, rekao je Hadžović.

On je dodao da su zbog toga, kao i nemogućnosti da stupe u kontak s ambasadorom Samardžijom, uputili informaciju za preduzimanje mera iz nadležnosti Tužilaštva BiH, s obzirom na, kako je naveo, sve insinuacije da se radi o vrednom predmetu, koji opterećuje medjunarodne odnose BiH, Rusije i Ukrajine.

Novinska agencija RS Srna javila je da je ambasador Samardžija ikonu danas predao kabinetu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Kako je saopšteno iz Dodikovog kabineta, „ikona je pohranjena u sefu u kabinetu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH“, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

„Ambasadi Ukrajine u BiH obratili smo se preko Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, ali još nismo dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje niti da se nalazi na listi otudjenih artefakata“, navedeno je iz kabineta.

Rusija je pre dva dana predala ambasadi BiH u Moskvi spornu ikonu iz Luganska, koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove zvanične posete BiH.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopšteno je da se poklon vraća „darodavcu“ nakon što je Ukrajina saopštila da ikona iz Luganska pripada toj državi i da je deo ukrajinske kulturne baštine.

Rusija je zatražila da se u ceo slučaj uključi i Interpol.

Iz Dodikovog kabineta ranije je saopšteno da ikona nije ukradena, već da je bila u „porodičnom vlasništvu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.