U trendu

Amnesti internešnal pozvala Hrvatsku da odmah oslobodi članicu ruske grupe Pusi rajot

Medjunarodna organizacija za prava čoveka „Amnesti internešnal“ (Amnesty International) pozvala je danas Hrvatsku da odmah oslobodi pritvorenu članicu ruskog pank benda „Pusi rajot“ (Pussy Riot) i da je ne izruči Turkmenistanu.

Hrvatska policija uhapsila je na granici sa Slovenijom aktivistkinju i prijateljicu ruskog aktivističkog pank benda „Pusi rajot“ (Pussy Riot), Ajsoltan Nijazovu na osnovu interpolove poternice, rekla je danas u Zagrebu njena advokatica Lina Budak.

Ona se od pre dva dana nalazi u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom zatvoru Remetinec, a Budak je najavila žalbu na odluku istražnog sudije kojom joj je odredjen pritvor.

Advokati Amnestija i članice benda Pusi Rajot, poznatog kao žestokog protivnika politike ruskog predsednika Vladimira Putina, rekli su da je Hrvatska uhapsila Ajsolta Nijazovu na osnovu Interpolove poternice iz 2002. koju je izdao Turkmenistan zbog navodne pronevere. Susedna Slovenja je prethodno uhapsila Nijazovu, ali je odmah pustila.

Grupa Pusi Rajot je na turneji u Evropi tokkom koje protestuje zbog ruskog rata u Ukrajini i Putinove politike. Bend je postao medjunarodno poznat kada su njeni članovi uhapšeni u Rusiji zbog aktivizma.

„Hrvatske vlasti znaju da aktivizam Ajsultan Nijazove stavio pod veliki rizik da bude izložena ozbiljnom maltretiranju, uključujući mučenju, ukoliko bi bila izručena Turkmenistanu“, rekla je Džulija Hol zamenica direktora „Amnesti internešenala“ za Evropu, lije je sedište u Briselu.

Turkmenistan nije bezbedna zemlja za nju, ni za bilo kog aktivistu za odbranu ljudskih prava, dodala je ona.

„Amnesti internešnal“ je naveo da je poznato da autoritarni režimi i zemlje sa očajnim učinkom u poštovanju ljudskih prava zloupotrebljavaju Interpolove poternice da pokušaju da ućutkaju aktiviste i one koji govore o kršenjima ljudskih prava.

„Hrvatska ne treba da bude saučesnik u takvoj praksi“, navodi se u saopštenju „Amnestija“.

„Vlasti u Zagrebu moraju da odbiju zhatev Turkmenistana za izručenje Ajsoltan Nijazove i da je odmah oslobode iz pritvora“, dodaje se u saopštenju.

Advokatica Nijazove Lina Budak rekla je lokalnim hrvatskim medijima da su vlasti pokrenule reviziju procesa za moguće izručenje Turkmenistanu.

Hrvatska policija navela je da je obavezna da odgovori na važeću medjunarodnu poternicu koja je za njom raspisana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)