U trendu

Bandić bio opterećen mnogim aferama, dve dobile sudski epilog

ZAGREB – Preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su samo dve dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneto više od 250 krivičnih prijava.

Bandić je u oktobru 2014, zajedno s nekolicinom najbližih saradnika, uhapšen zbog sumnji za niz krivičnih dela na štetu grada na čijem čelu se nalazio, od nezakonitog izvlačenja sredstava i zapošljavanja, zbrinjavanja otpada, korićenja službenih automobila u privatne svrhe te krivotvorenja isprava u slučaju koji je kasnije postao poznat kao afera Agram.

Nakon jednomesečnog pritvora, pušten je uz kauciju od 15 miliona kuna, prenela je Hina.

Nije smeo da dolazi na posao, potpisuje akte niti da komunicira s gradskim zvaničnicima.

U pritvor je vraćen zbog uticaja na svdoke pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

Visoki upravni sud ukinuo je u februaru odluku Povereništva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj Milan Bandić nije časno i nezavisno obavljao dužnost jer je od advokatskog društva „Hanžeković i partneri“ dobio 15 miliona kuna kao garanciju za izlazak iz istražnog zatvora, ali i primao donacije građana i nakon predsedničkih izbora 2009.

Sedam tačaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada u aferi Agram, Županijski sud je potvrdio u martu 2018, dok su tri tačke vezane za zbrinjavanje otpada tada vraćene tužilaštvu na doradu, te su potvrđene krajem oktobra 2019. godine.

Suđenje u aferi Agram je još u toku, a na poslednjoj javnoj raspravi, održanoj u sredu svedočila je veštakinja za zbrinjavanje otpada koja je istakla da su uslovi navedeni u nejavnom pozivu prilagođavani mogućnostima i dozvolama koje su imale kompanije iz CIOS grupe, Bandićevog suoptuženika Petra Pripuza.

Bandiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj su ga teretili za izvlačenje koristi za sebe u udruženju „U ime porodice“.

U tom postupku je u oktobru 2018, zajedno sa suoptuženima načelnikom Gradske kancelarije za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem i upravnicom Pijaca Zagreb Zdenkom Palac nepravosnažno oslobođen optužbi, no ta presuda još uvek nije postala pravosnažna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama.

Bandić se na sudovima pojavljivao i kao svedok u nekoliko sudskih postupaka protiv njegovih najbližih saradnika u aferama Bundekfest, Čistoća, Krašograd, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Suvi led, Struja, Vrtići, Cibona, te izvlačenje novaca iz zagrebačkog Adventa.

U većina tih afera sudilo se zbog navodnih nezakonitosti s gradskim novcem ili nekretninama, a suđenja su još uvek u toeku ili se očekuje pravosnažna odluka Vrhovnog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.