U trendu

Beograd pozvao Sofiju da hitno nadje autora natpisa `Srbe na vrbe` na Konzulatu Srbije u Plovdivu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je danas povodom ispisivanja „Srbe na vrbe“ na zgradi Počasnog konzulata Srbije u Plovdivu, pozvalo vlasti Bugarske da „najhitnije reaguju i nadju vinovnika“.

Ministarstvo je saopštilo da je ro na zgradi ispisano sinoć latinicom i da je o tom „vandalskom činu i nedvosmislenom aktu mržnje“, Ambasada Srbije u Sofiji zvaničnim putem već obavestila Ministarstvo inostranih poslova Bugarske.

„Reč je o pokliču pod kojim su činjeni najmonstruozniji masovni zločini nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske, i koji je bio šovinističko geslo i tokom proterivanja srpskog stanovništva iz Republike Hrvatske u takozvanim operacijama `Bljesak` i `Oluja`“, podsetilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministartsvo je izrazilo uverenje da ta provokacija ne potiče od gradjana Bugarske, budući da su „dve države i narodi uspostavili visok nivo poverenja i prijateljskih odnosa, zbog čega upravo i verujemo da će brzom i odlučnom reakcijom incident biti rasvetljen, a počinilac priveden pravdi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar