Beranci pokrenuli peticiju protiv ubica mečke

PODGORICA – Vest da je svirepo ubijena mečka, koja je sa mladuncima u četvrtak “posetila” urbanu gradsku zonu u Beranama, uznemirila je javnost i izazvala revolt kod građana koji su pokrenuli peticiju da se osude osobe koje su usmrtile ovu zaštićenu vrstu.

Beranska policija je sinoć privela nekoliko osoba iz sela Ržanica, za koje se osnovano sumnja da su ranije u toku dana usmrtile mečku.

Mečka je pronađena u mestu Jela-Breze u selu Rovca, preneo je podgorički portal CdM.

Lovci, bolji poznavaoci ćudi divljači, smatraju da se mečka probudila iz zimskog sna i da se u toku noći u potrazi za hranom, zbog guste magle izgubila i zalutala u grad.

Medved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj preti izumiranje. Zbog toga su usvojeni međunarodni dokumenti koji ih štite, a čiji je potpisnik i Crna Gora.

Prema crnogorskom Zakonu o divljači i lovstvu, trajno je zabranjen lov na mečku s mečetom do dve godine starosti i na mužjaka i ženku do dve godine starosti.

Krivičnim zakonom Crne Gore, za ubistvo ili povredu životinja, koje pripadaju posebno zaštićenim vrstama, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.