U trendu

Bez navoda da su žrtve Srbi ne treba ni spomen obeležje

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je povodom otkrivanja spomen ploče pobijenim Srbima na Kazanu u sarajevskoj opštini Stari Grad, na kojoj piše samo „ubijenim sugrađanima“ potvrda da ni nova generacija političara koju predstavlja vlast u gradu Sarajevu nije spremna da se suoči sa prošlošću i prizna šta se na tom području stvarno dogodilo.

Na juče otkrivenom spomeniku srpskim žrtvama ne piše ni ko su žrtve, ni ko su počinioci zločina, a Dodik kaže da je broj ubijenih Srba mnogo veći nego što je navedeo na ploči.

„Izostavljanjem činjenice da su na Kazanima mučki ubijeni sarajevski Srbi i to u mnogo većem broju od onog koji se nudi na ploči koja je otkrivena pokazuje se da Bošnjaci, bilo kojoj partiji pripadali, i dalje skrivaju zločin ne nazivajući ga pravim imenom“, rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Ističe da je otkriti ploču, a sakriti ko su žrtve, manir je politike koju je decenijama u BiH promivisao Alija Izetbegović i njegova partija.

„Samo par kilometara od Kazana na zgradi Većnice uporno stoji ploča na kojoj piše ‘Na ovom mestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu biblioteku BiH’. Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Većnici, a žrtve na Kazanima nisu?! To je pitanje sa kojim treba da se suoče i gradske vlasti Sarajeva, ali i svi u BiH koji govore o pomirenju i suživotu“, kazao je Dodik.

Zato ploča, koja je juče otkrivena na Kazanima, naglasio je, ne govori o nečijoj želji za pomirenjem, već o održavanju stereotipa u BiH da su zločinci u ratu bili Srbi, a oni koje su muslimani mučki pobili su bili građani.

„Kada već nisu bili spremni da napišu ko su žrtve, a ko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali“, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Osvrnuvši se na prisustvo Kristijana Šmita na tom događaju, Dodik je konstatovao da to govori da je njegov dolazak u BiH u službi politika koje su i juče sakrile žrtve ratnog Sarajava.

Na Kazanima je juče otkriveno spomen-obeležje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar