U trendu

BiH: Migranti ostaju u Lipi, biće postavljeni kontejneri

SARAJEVO – Nakon apela zvaničnika EU na vlasti u BiH da reše pitanje migranata bez smeštaja, Savet ministara odlučio je danas o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za njihov smeštaj u centru Lipa, na području Bihaća.

U Lipi će biti postavljeni montažni objekti kontejnerskog tipa kapaciteta 1.500 osoba.

Ministarstvo bezbednosti zaduženo je da sa Gradom Bihaćem reši pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije Lipa Službi za poslove sa strancima, za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata.

Ministarstvo je zaduženo i da u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona, Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama, definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra Lipa, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata na lokaciji Lipa koristiće se sredstva obezbijeđena posredstvom donacija.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

Visoki evropski zvaničnici ocenili su ranije danas da je alarmantna situacija u BiH u oblasti migracija i ponovo pozvali lokalne vlasti da deluju što hitnije i reše pitanje migranata bez skloništa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.