U trendu

BiH posebna tema na jednom od narednih samita u Briselu

BRISEL/SARAJEVO – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je na samitu Evropske unije (EU) upoznao svoje kolege iz drugih članica sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će ta zemlja biti posebna tema na jednom od budućih samita, najverovatnije u prvoj polovini naredne godine.

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o spoljnopolitičkim temama kolege u Briselu upoznao sa svojom nedavnom posetom Bosni i Hercegovini, utiscima o političkom stanju i, kako je naveo, o ključnim tačkama u poslednje tri decenije, od 90-tih godina, Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, aktuelnim naporima za ispunjavanje kriterija EU-a i o pitanju izborne reforme kako bi se obezbedila ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Mislim da sam naišao na veliko razumevanje s tom analizom, budući da je bitno da se na ovom najvišem nivou osveste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tom tragu ćemo nastaviti i sledeće godine za vreme francuskog predsedavanja”, rekao je Plenković posle završetka samita, prenela je sarajevska N1 tv.

Rekao je i da je francuski predsednik Emanuel Makron pozitivno reagovao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsedanje baviti temom jugoistoka Evrope. Plenković je takođe rekao da je od predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela zatražio da na jednom do budućih samita, najverovatnije za vrijeme francuskog predsedavanja u prvoj polovini naredne godine, kao posebna tema bude Bosna i Hercegovina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar