U trendu

BiH treba popraviti odnose sa Beogradom

Član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, koji će u ponedeljak tu dužnost po principu rotacije predati predstavniku hrvatskog naroda Draganu Čoviću, ocenio je da odnose Sarajeva i Beograda treba popraviti, ali da u bošnjačkom narodu ne vidi lidera koji je spreman za to.

“Ključ je da se ti odnosi poprave, pre svega u Sarajevu, gde prvenstveno mislim na bošnjačke lidere koji treba da prihvati ponudu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića za pomirenje”, rekao je Ivanić u intervjuu za Fenu.

Istakao je, međutim, da ne vidi lidera koji je istinski spreman da to uradi.

Ivanić je odnose sa Srbijom ocenio dobrim, ukoliko se posmatraju kroz, kako kaže, prizmu „običnog života“.

Podsetio je da su dva događaja uzrokovala određene problem – otkazivanje posete bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu zbog privođenja Nasera Orića i napad na tadašnjeg premijera Vučića na komemoraciji u Potočarima.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, Ivanić je stava da su reakcije hrvatske strane bile nepotrebno oštre nakon privođenja grupe oficira iz Posavine zbog sumnje da su počinili zločine nad Srbima u poslednjem ratu.

“Međutim, mislim da će se odnosi poboljšavati zahvaljujući činjenici da smo nakon dužeg vremena imali dve zajedničke sednice Savet ministara Vlade i Hrvatske”, naveo je Ivanić.

Odnose BiH i Crne Gore ocenio je kao normalne.

To, kako je kazao, potvrđuje i činjenica da je u odnosima s Crnom Gorom napravljen iskorak ratifikacijom Sporazuma o granici, što ih čini jedinim zemljama na Balkanu koje su ovaj odnos rešile bez problema.

Ocenjujući situaciju u proteklom period unutar BiH, Ivanić kaže da su je nepotrebno zakomplikovala dva događaja – obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske i pokušaj revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije.

Što se tiče narednog perioda, odlazeći prededavajući Predsedništva BiH ne isključuje mogćnost zastoja te države na evropskom putu zato što, kako kaže, mnogi političari više razmišljaju oimplikacijama izbore nego na poteze koji vode ka EU.

Sve to, kaže Ivanić, opteretilo je unutrašnje odnose i dovelo do određene krize u funkcionisanju Predsedništva, koja je naknadno prevaziđena, ali je potrošeno vreme i ništa suštinski i ozbiljnije nije urađeno.

Jedino što u tom periodu smatra ozbiljnim bio je pokušaj da se ubrzaju aktivnosti nakon očitog zastoja na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije.

To je, napominje Ivanić, urađeno zahvaljujući Predsedništvu BiH i nakon nekoliko ozbiljnijih međunarodnih poseta koje su imale pozitivne efekte na BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar