U trendu

BiH: Zbog migrantske krize potrebno više graničnih policaja

SARAJEVO – Predstavnici Granične policije BiH, Ombudsmana za ljudska prava BiH i Misije OSCS u BiH zaključili su da je, zbog migrantske krize, neophodno da se Granična policija adekvatnije materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika u cilju povećanja efikasnosti.

Na jučerašnjem sastanku u Sarajevu razmotren je i problem eventualnog kršenja ljudskih prava, a posebno se razgovaralo o prostorijama za zadržvanje migranata u organizacionim jedinicama i o institucionalnim kapacitetima Granične policije uopšte, prenosi Fena.

Rukovodioci Granične policije BiH govorili su o prioblemima s kojima se suočavaju policijski službenici u svakodnevnom radu, s posebnim naglaskm na loše uslove rada, infrastrukturu na graničnim prelazima i nedovoljan broj policijskih službenika, saopšteno je iz Granične policije.

Istaknuto je da je Granična policija o tim problemima pravovremeno i permanentno obaveštavala nadležne organe u BiH u prethodnih nekoliko godina.
Konstatovano je da je u prvih pet meseci 2019. godine značajno povećan broj ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno usložnjava stanje na granici, a samim tim i u BiH, a da GP BiH raspolaže skoro istim kapacitetima.

Predstavnici GP BiH naglasili su i da postoji bezbednosni problem zbog otežane mogućnosti utvrđivanja identiteta migranata prilikom ilegalnih prelazaka granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.