U trendu

Bihać: 1.400 migranata od 15. novembra na ulici

SARAJEVO – Vlasnik Bire, privremenog prihvatnog centra za migrante u Bihaću, odbio je zahtev Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženje ugovora o smeštaju migranata, što znači da će blizu 1.400 migranata ostati bez smeštaja zaključno sa 15. novembrom kada ističe postojeći ugovor.

Uprava Bire je ovom odlukom ispoštovala zahtev Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK koja je zabranila produžavanje ugovora, s obzirom na to da ni Bira ni Miral nisu osnovani kao specijalizirane ustanove namenjene za prihvat i smeštaj tražilaca azila u okviru Ministarstva bezbednosti BiH.

Ovu informaciju potvrdio je portalu Klix.ba gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je dobio ovaj dokument pre dva dana.

Operativna grupa je poručila da svoja vrata migrantima mora zatvoriti i Miral u kome je smešteno više od 620 migranata.

Ukoliko to ne učine, oštro je poručeno da će biti preduzete sve zakonom propisane mere i da će tražiti krivičnu odgovornost potpisnika ugovora.

Vlasnik Mirala Boris Horvat ranije je izjavio da će ispoštovati odluku nadležnih i da neće produžiti ugovor s IOM-om.

Policijski službenici MUP-a USK su tokom prethodnih dana migrante iz privatnih smeštaja prebacivali u kamp Vučjak, ali zatraženo je da i odatle budu izmešteni.

Vlasti u Krajini su tražile da ih premeste na Medeno Polje, ali se lokalne vlasti oštro protive tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.