U trendu

Bihać: Stanari zgrada migrante nalaze i na svojim balkonima

BIHAĆ – Stanari zgrada u Bihaću, koji žive u neposrednoj blizini nedovršenog objekta Doma penzionera u tom gradu, izrazili su okupljanjem nezadovoljstvo zbog problema sa velikim brojem migranata koji godinama borave u toj građevini.

Stanari su u subotu rekli da su u svakodnevnom strahu za ličnu bezbednost i da su često svedoci fizičkih obračuna migranata, ali da su učestale i krađe i provale u njihovu imovinu, prenose Nezavisne novine.

Oni ističu da migranti obilaze i stanove u zgradama i okolne kuće i proveravaju da li neko boravi u njima.

„Čovek je četiri puta izbacivao migrante sa svoga balkona i na kraju je bio primoran da ga zazida. Bezbroj puta smo upozoravali nadležne institucije, ali uzalud. Sada ih preko tri stotine boravi u Domu penzionera“, rekao je jedan od stanara.

Iako su pripadnici policije USK u proteklom periodu nekoliko puta prisilno iseljavali migrante iz Doma penzionera, oni su se ponovo vraćali.

Ta zgrada je, uz još nekoliko napuštenih i devastiranih objekata u Bihaću, u poslednje četiri godine postala privremeni dom za migrante koji pokušavaju da se dokopaju hrvatske teritorije.

U policiji kažu da je u ovom trenutku najveći problem njihov smeštaj, pošto su kapaciteti svih prihvatnih centara u kojima oni borave prebukirani.

Trenutno u tim centrima boravi oko 2.500 migranata, a procene su da ih isto toliko nema rešeno pitanje smeštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.