U trendu

Bilbordi dobrodošlice izbeglicama uz granicu Hrvatske i BiH

Inicijativa za podršku izbeglicama „Dobrodošli!“ saopštila je da je nedaleko od granice s BiH, postavljeni bilbordi s natpisom „Welcome to Croatia“ – „Croatia full of torture“ („Dobrodošli u Hrvatsku“ – „Hrvatska puna mučenja“).

Kako je prenela Hina, bilbordi su postavljeni nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uslove za ulazak u Šengenski prostor.

U ime ulaska u Šengen u Hrvatskoj je, ocenili su u Inicijativi, normalizovano i institucionalizovano nasilje, što je nedopustivo.

Oni su naveli da bilbordima poručuju da je istina izbeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotacija i ćelija.

„Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore verodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se preliva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i devojčice, zastrašuje transrodne i kvir osobe, vredja lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare“, poručili su aktivisti inicijative ‘Dobrodošli!’.

Tom akcijom, kako su naveli, žele da poruče da nikad neće pristati na takvo stanje stvari i neće poverovati policijskim lažima i neuverljivim saopštenjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.