U trendu

Bilt:A NP ne može blokirati imenovanje novog Saveta ministara

SARAJEVO – Karl Bilt, bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske, koji je bio i prvi visoki predstavnik u BiH u periodu od 1995. do 1997, prokomentarisao je postizanje sporazuma izmedu lidera BiH, Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Na pitanje o nužnosti slanja prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) radi NATO puta BiH, a u kontekstu formiranja novog Saveta ministara BiH, što uopšte nije ni spomenuto u sporazumu između lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a i da li taj program treba da bude preduslov za formiranje novog Saveta ministara, Bilt je za portal Klix.ba kazao:

„Ovoj zemlji, sasvim je jasno, treba državna vlast, i nijedno pojedinačno pitanje ne bi trebalo blokirati taj proces. Upravo zbog tih i mnogih drugih pitanja koja su vezana za EU integracije potrebna je državna vlast“.

Govoreći o potrebi BiH da se priključi NATO-u, Bild je rekao da to nije bilo u agendi u vreme dok je on bio visoki predstavnik.

„Ali, kada čitav region postaje deo Alijanse, naravno da je i u interesu BiH da postane članica NATO-a“, smatra Bilt.

Osvrćući se na stalne političke krize u BiH, on kaže da najveci problem nije Ustav, već nesposobnost ključnih političkih stranaka da idu napred postižući konstruktivne kompromise.

„Nijedna popravka ustava neće rešiti taj problem. Ali kad već jednom dođemo u situaciju da sve to bude funkcionisalo, onda neće biti teško ni menjati Ustav. Svakako to je isključivo u rukama BiH, kako bi i trebalo biti“, rekao je Bilt.

Govoreći o delu sporazuma Izetbegović-Dodik-Čović, ovaj švedski diplomata naglasio je da je mišljenja da je Kancelarija visokog međunarodnog predstavnika (OHR) davno trebalo da bude zatvorena.
„Svakako, neke njegove rezervne funkcije trebalo je postaviti negde drugde. Formirali smo OHR pre 25 godina i nikada i nije bilo predviđeno da ostane ovako dugo“, zaključio je Bilt.

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor juče u Sarajevu u vezi s formiranjem Saveta ministara Bosne i Hercegovine i potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.