U trendu

Bivši ministri iz regiona: Tenzije u Crnoj Gori podsećaju na dogadjaje koji su doveli do ratova

Bivši ministri Vlada zemalja regiona ocenili su da postoje „alarmantne“ sličnosti izmedju tenzija u Crnoj Gori izazvanih ustoličenjem mitropolita Joanikija i dogadjaja koji su doveli do ratova ’90-tih godina u bivšoj Jugoslaviji.

„Mi bivši ministri u vladama u regionu, gledamo sa velikom zabrinutošću poslednje dogadjaje u Crnoj Gori. Ne morate biti specijalista za balkansku istoriju da biste znali da su svi pokušaji promene granica u ovom regionu pomno praćeni ratovima, ljudskim patnjama i ogromnim tragedijama. Još jedno mesto sukoba i krize u Evropi je poslednje što Evropi i svetu treba u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju.

Nemiri koji su pratili ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog, navode, nemaju veze sa verom i politikom, već su manifestacija sukoba snaga koje smatraju da Crna Gora ne treba da postoji kao posebna država i onih koji veruju da treba da ostane nezavisna.

Ocenili su da je Crna Gora strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Evrope.

„Nema sumnje da bi bivša crnogorska vlast mogla biti kritikovana na više nivoa. Medjutim, uprkos greškama, oni su snažno verovali u nezavisnu Crnu Goru kao članicu NATO-a i sa budućnošću u EU. Njihovi najagresivniji kritičari dolaze iz reda ljudi koji odbacuju samu državnost i političku nezavisnost Crne Gore“, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali bivši ministri spoljnih poslova Albanije, Kosova, Severne Makedonije, BiH i Hrvarske Ditmir Bušati, Enver Hodžaj, Emil Kirjas, Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić i bivši ministar odbrane Slovenije Roman Jakič i bivši zamenik premijera Srbije Žarko Korać.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.