U trendu

Bivši ministri traže od EU početak pregovora za MKD i ALB

ATINA – Četiri bivša ministra spoljnih poslova Albanije, Grčke, Kipra i Bugarske pozvali su Evropsku uniju odmah da započne pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Bivši albanski, grčki, kiparski i bugarski ministri, Ditmir Bušati, Nikos Kocijas, Janis Kasulidis i Daniel Mitov poručili su EU da ne prolongira pregovore sa Skopljem i Tiranom zbog zahteva određenih država-članica Unije, objavila je Nezavisna balkanska novinska agencija (IBNA), a prenosi grčka agencija ANA-MPA.

„Evropska komisija je 29. maja predstavila svoj plan o politici proširenja EU sa pratećim izveštajima o zemljama. Evropska komisija je ponovila preporuku Savetu da otvori pregovore o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom na osnovu postignutog napretka. Uprkos tome što je politika proširenja najuspešnija transformacijska politika EU, ona nikada nije bila predmet tolike ambivalentnosti unutar EU“, navodi se u saopštenju ova četiri bivša ministra.

Oni su pozvali države-članice EU da podrže preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, istakavši da proces pristupanja daje višestruke mogućnosti za obogaćivanje demokratije, društveno-ekonomskog razvoja i osiguranja prava građana u svakoj zemlji.

Kako su naveli, EU će putem praćenja i skrininga pomagati i delovati kao partner u ovom procesu.

„Društveno-ekonomski rast Albanije i Severne Makedonije na njihovom putu ka EU će snažno doprineti stabilnosti, bezbednosti i razvoju demokratije, pravde i slobodu medija u obe zemlje“, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Oni su istakli da proces pridruživanja ovih zemalja odgovara i potrebama same EU, te da njihovo pridruživanje obogaćuje evropski projekat.

„Pozivamo države-članice EU, pre sve Nemačku i Francusku, da pokažu odgovornost za budućnost EU i Evrope i ispune svoja obećanja. Na predstojećem samitu trebalo bi, bez odlaganja, odrediti datum za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, zaključuje se u saopštenju četiri bivša ministara spoljnih poslova Albanije, Grčke, Kipra i Bugarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar