Bledski strateški forum: Slovenački čelnici o izazovima nove EK

Brzo rešavanje pitanja migracija, Bregzit i proširenje Evropske unije na zapadni Balkan treba da budu medju prioritetima EU, ocenili su danas slovenački zvaničnici na početku Bledskog strateškog foruma (BSF).

Forum su danas zvanično otvorili slovenački premijer Marjan Šarec i ministar inostranih poslova Miro Cerar, javila je agencija Hina.

Slovenački predsednik Borut Pahor i predsednica Estonije Kersti Kaljulaid govorili su tokom uvodnog panela o prioritetima pred kojima će se naći nova Evropska komisija, pri čemu je Pahor izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u „obnovi“ same ideje EU.

„EU je na žalost u zastoju koji je dublji i kompleksniji od dosadašnjih povremenih uspona i padova“, rekao je Pahor i dodao da za sada nema znakova da će se to prevladati.

„U zastoju je i razvoj same evropske ideje, što povećava opasnost nastavka trenda vraćanja država članica ka nacionalnim politikama što je suprotno evropskoj ideji“, upozorio je Pahor.

Prema njegovim rečima, sadašnje stanje „statusa kvo“ u EU ne može dugo trajati, a ono može rezultirati i samim „sutonom evropske ideje“, zbog čega treba razmišljati o jednoj vrsti „sveopšte evropske rasprave o tome kako dalje“, sličnoj diskusiji koja je vodjena tokom konvencije o ustavu EU početkom 2000-ih.

Pahor je rekao da su pitanje migracija i Bregzit trenutno presudni za EU.

„Britanci imaju pravo na Bregzit, a EU ima dužnost da učini da šteta za nju bude što manja“, rekao je Pahor i dodao da će glavni zadatak s kojom će se na početku mandata susresti nova EK biti suočavanje sa ilegalnom migracijom.

Naziv ovogodišnjeg foruma je „Izvori stabilnosti i nestabilnosti“, a teme – održivi razvoj, efikasno upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvor globalne nestabilnosti, ljudska prava i izazovi EU.

Za sutra je predvidjen panel o Zapadnom Balkanu, na kojem bi trebalo da učestvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.