U trendu

Bledski strateški forum u sredu i četvrtak

LJUBLJANA – Godišnji 16. Bledski strateški forum (BSF) biće održan na Bledu u sredu i četvrtak, 1. i 2. septembra, a diskusije na konferenciji će se fokusirati na budućnost Evrope, najavio je danas generalni sekretar BSF-a Petar Grk.

Predsednik Borut Pahor i premijer Janza Janšu, dočekaće mnogobrojne zvaničnike, među kojima su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, navodi STA.

Na spisku gostiju iz inostranstva nalaze se dva predsednika, 10 premijera, dva evropska komesara i nekoliko ministara spoljnih poslova, a među njima su i kardinal Vatikana Pjetro Parolin i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, rekao je Grk.

Sekretar je naveo da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

„Slaba EU nije nikome u interesu. Slaba EU znači nejasnu budućnost, kako u pogledu naših međusobnih odnosa, tako i uloge koju će EU imati u budućoj međunarodnoj arhitekturi. Debata je dostigla fazu u kojoj je potrebno pronaći rešenje kako možemo nastaviti da živimo zajedno kao EU ili kao Evropa“, rekao je Grk.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena.

„Ovo leto je bilo veliko upozorenje da se oživi razvoj i borba protiv klimatskih promena i to se mora shvatiti vrlo ozbiljno. Polovina planete je bukvalno bila u plamenu“, rekao je Grk.

On je istakao posetu indijskog ministra inostranih poslova Subrahmanjama Jaišankara, koji će predstaviti razvoj događaja u indo-pacifičkom regionu.

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

Grk je naglasio da budući da će prisustvovati premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana i sva tri člana predsedništva Bosne i Hercegovine, BSF će biti priprema za neformalni samit EU i Zapadnog Balkana, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.