U trendu

Borel i vodje Zapadnog Balkana razgovarali o glavnim izazovima regiona

Vodje Zapadnog Balkana i visoki prestavnik EU Žozep Borel složili su se večeras na neformalnoj večeri u Briselu da je integracija Zapadnog Balkana ključni strateški cilj u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona, saopštila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Borel je večeras priredio neformalnu večeru sa šest vodja Zapadnog Balkana o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se suočava. Pored zapadnobalkanskih lidera večeri je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Kako se navodi „u otvorenoj i iskrenoj atmosferi“ visoki predstavnik i vodje Zapadnog Balkana imali su zajedno strateško razmišljanje o tome kako da ubrzaju reforme da bi ostvarili očekivanja gradjana o EU integraciji kao i o pristupima za jačanjem pozitivnog i konstruktivnog govora u regionu i o regionu.

Vodje su potvrdile svoju čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dogovorili su se da se suočavaju sa globalnim izazovima kao što je pandemija kovid-19.

Organizovanjem ovog sastanka Borel oživljava tradiciju neformalnih sastanaka vodja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju i dodaje da će ubuduće biti nastavljeno organizovanje ovakvih skupova.

Na sastanku su učestvovali pored predstavnika EU premijeri Srbije Ana Brnabić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Milo Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.