U trendu

Borisov: Nadam se da rešenju sa S.Makedonijom sledeće godine

SOFIJA – Bugarski premijer Bojko Borisov izrazio je nadu da će njegova zemlja sledece godine pronači zajednično rešenje sa Severnom Makedonijom kako bi se nastavio proces evropskih integracija Skoplja u Evropsku uniju, prenosi portal Plusinfo.

Borisov je ovo izjavio na današnjoj sednici bugarske vlade na kojoj je usvojena odluka da od svake količine vakcine protiv kovid koja stigne u Bugarsku deo bude doniran Severnoj Makedoniji.

„Ovo činimo čistog srca bez ikakve zadnje namere i to činimo za naše najbliže susede. Nadam se da ćemo sledeće godine sa ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharievom i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovim pronači zajedničko rešenje za integrisanje Severne Makedonije u EU, kao što smo je podržali i za ulazak u NATO“, naveo je Borisov i dodao da se ništa strašno nije dogodilo, te da je pitanje političke volje obe strane da se dođe do rešenja.

Borisov je i na fejsbuku objavio da je Bugarska spremna da pomogne s vakcinama protiv virusa kovid u regionu.

On je na svom fejsbuk profilu naveo i da je sednici bugarske vlade prisustvovao makedonski ministar zdravlja Venko Filipče koji je izrazio zahvalnost Severne Makedonije za podršku u ovim teškim vremenima.

Sofija je prošle nedelje blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU, jer, kako tvrde, makedonski vlasti ne sprovode odredbe iz međudržavnog sporazuma o prijateljstvu iz avgusta 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.