U trendu

Borisov: Zemlje Zapadnog Balkana treba same da rešavaju probleme

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas u Sarajevu da zemlje Zapadnog Balkana treba same da rešavaju medjusobne probleme, kako bi taj region krenuo napred u evropske integracije.

On je posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem rekao da izmedju država na Zapadnom Balkanu „postoji neki kamen spoticanja, neki kamenčić koji koči dalji put“.

„To moraju da reše vaše elite, tu ne možete očekivati pomoć Evrope. Ona ima svoje probleme i svoje strahove. Mi kao Balkan moramo pokazati da smo spremni, pametni, razumni. To da imamo različite religije, to jeste naš doprinos, to je plus. Problem je radikalni islam, ali sam od kolege (Zvizdića) dobio uveravanja da ovde takav ne postoji“, naveo je bugarski premijer.

Borisov je dodao da će bolje upoznavanje i medjusobno rešavanje problema medju državama Zapadnog Balkana doprineti da Evropa obrati više pažnje na taj region.

„Lepo je što ipak držimo sudbinu Zapadnog Balkana u svojim rukama. S jedne strane imamo Bregzit, istupanje Velike Britanije iz EU, s druge strane Zapadni Balkan sa neverovatnom prirodom, resursima, ogromnim mogućnostima“, kazao je Borisov.

Prema njegovim rečima, sve je u rukama balkanske političke elite, koja treba da shvati da „prošlost treba da ostane u prošlosti i da se mora ići napred“.

Borisov je ocenio da sva nerešena pitanja treba rešavati što pre.

„Moramo ih rešiti danas, sa svim političkim žrtvama koje moramo da trpimo da bismo ih rešili. Zapadni Balkan ne može da postoji bez Srbije, bez Hrvatske, bez Makedonije, ali ne može ni bez BiH i Albanije“, rekao je Borisov.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je poseta bugarske delegacije Bosni i Hercegovini veoma važna, jer je reč o zemlji koja je prva priznala nezavisnost BiH.

Zvizdić je rekao da podržava evropski put BiH i dodao da su evropske integracije i ekonomska saradnja bili u fokusu današnjih razgovora, posebno s obzirom na činjenicu da Bugarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom od 1. januara naredne godine.

„Tokom šestomesečnog predsedavanja Bugarske, mi iz BiH očekujemo da ostvarimo ključni cilj ove faze evropskih integracija, a to je dobijanje statusa kandidata“, naveo je Zvizdić.

Tokom susreta je bilo reči i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, a sagovornici su konstatovali da ona može biti obimnija i sadržajnija.

„Još jednom smo konstatovali veliki nedostatak u smislu kvalitetne infrastrukture, pogotovo saobraćajne, i u tom smislu ćemo nastaviti zajednički da radimo na kreiranju projekata koji će značajnije povezati Zapadni Balkan, ali i taj region s EU“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić i Borisov su razgovarali i o mogućnosti da se s Makedonijom uspostavi avio-linija Sofija-Skoplje-Sarajevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.