U trendu

Bošković: Biće mi zadovoljstvo da vratim orden SPC

PODGORICA – Biće mi zadovoljstvo da vratim orden Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), da mi ga ne moraju oduzimati, posebno kad vidim kome su sve taj orden dali, izjavio je danas ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

On je to rekao u Dnevniku TVCG povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će Sinod SPC oduzeti orden Svetog Save Boškoviću, koji mu je bio dodeljen za doprinos izgradnji hrama Svetog Đorđa u Pljevljima.

Bošković je kazao da ga ne čude izjave mitropolita Amfilohija, budući da se, kako je ocenio, u poslednje vreme ponaša više kao biznismen nego kao svešteno lice.

On je naglasio da orden SPC nije ni tražio, te da je bio u Odboru Rudnika uglja Pljevlja kada su pomogli finansiranje nekoliko verskih objekata.

„Izuzetno sam ponosan na to što smo tada radili i da sam danas u prilici, sigurno bih isto uradio i pomogao izgradnju verskih objekata, ili obnovu postojećih, bilo gde na teritoriji Crne Gore“, rekao je Bošković.

Bošković je ocenio da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori stabilna i da su državni organi i u prošlosti znali da se izbore sa izazovima koji su bili mnogo složeniji s aspekta bezbednosti, nego što su sadašnji kao posledica protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Dodao je i da je pozvao načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića i čestitao mu na stavu i izjavi da se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom.

„Ako dobro pročitate izjavu, videćete da je on rekao da je sloboda veroispovesti osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca i da će zaštititi bilo pojedinca bilo Vojsku u celini od zloupotrebe u bilo koje, političke ili verske, svrhe“, kazao je Bošković.

Ministar odbrane je zaključio da Crna Gora ima vojsku koja je odana državi i koja je spremna da zaštiti teritorijalni integritet i državni poredak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)