Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je danas na GLOBSEC forumu u Bratislavi da Evropska unija bez Zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna i da bi trebalo da zauzme mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu.

„Okrenimo se od ‘geopoetike’ ka geopolitici. Evropska unija mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom dvorištu opterećenom problemima“, rekla je Bregu koja je učestvovala na panelu „Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope?“ zajedno sa predsednicima Crne Gore i Srbije, Milom Djukanovićem i Aleksandrom Vučićem, i ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom.

Ona je rekla da Zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrednosti i da mora čvrsto da ostane na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja i da ako su EU i ekonomije Zapadnog Balkana posvećene budućnosti „nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen“.

„Dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj meri je uticalo na region. Ujedinjene nacije procenjuju da bi do 2050. godine Zapadni Balkan mogao izgubiti 14 odsto svog trenutnog stanovništva koje u ogromnoj meri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci“, rekla je Bregu i dodala da to ne iznenadjuje jer je stopa nezaposlenosti u tom regionu dvostruko manja od iste stope u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.