U trendu

Bregu: Ojačati položaj žena

SARAJEVO – Nalazimo se u trećoj dekadi 21. veka, a priče o uspešnim poslovnim ženama nisu česta već vanredna vest, što je još izraženije na Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da samo jedna od pet žena ima svoju firmu, a stopa zaposlenosti žena u regionu je 2018. iznosila samo 43,7 odsto, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

Ona je ocenila da je vreme za promene, jer ekonomije Zapadnog Balkana gube pet odsto BDP-a zbog malog broja žena preduzetnica, a on bi mogao biti 20 odsto veći ako bi žene učestvovale na tržištu rada na istom nivou kao i muškarci.

Bregu je istakla da su žene ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala Zapadnog Balkana i da njihovo osnaživanje ojačava društvo.

„Zato se moramo potruditi da imamo više priča poput priče o Marti, ženi iz Severne Makedonije, koja je ostvarila poslovni uspeh. Marta je kćerka, supruga, majka, vizionar, mašinski inženjer, umetnica, ali i veoma uspešna poslovna žena, lider! Vlasnica je i generalna direktorka firme ‘Zavar’ iz Skoplja koja se bavi proizvodnjom korisnih i praktičnih stvari poput radijatora, jedinstvenih zbog neobičnog i inovativnog dizajna
Biti uspešna žena ne bi trebalo proisticati iz odlučnosti da se dokažemo kao žene, već da se postavimo kao uspešno, ugledno i dobrostojeće ljudsko biće“, istakla je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.