U trendu

Bregu: Pred Savetom za regionalnu saradnju sve veći izazovi

Bregu: Predstojeći izazovi u unaprijeđenju regionalne saradnje u vrijeme neizvjesnosti sve veći

SARAJEVO, 15. marta (Tanjug) – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu izjavila je da će Savet i dalje biti posvećen ostvarivanju svoje misije kroz zajedničke napore i uz angažovanost svih učesnika, i ukazala da će predstojeći izazovi biti sve veći.

Kako je saopšteno iz RČ-a, Bregu, koja je juče prvi put od preuzimanja dužnosti predsedavala sastanku Odbora u Sarajevu, ukazala je da je jedno od glavnih pitanja kako unaprediti regionalnu saradnju u vreme neizvesnosti i ispuniti očekivanja Berlinskog procesa u pogledu evropske integracije regiona.

„Realno je očekivati da će program rada Evropske unije imati uticaja i na proces njenog proširenja na Zapadni Balkan. Istovremeno će se proveravati kredibilnost i spremnost Zapadnog Balkana da ispuni kriterijume i pridruži se EU“, rekla je Bregu.

Ona je dodala da će sposobnost i spremnost za rešavanje bilateralnih sporova biti provera vizije Saveta i uticaće na aktivnosti u narednim godinama.

„Međutim, bez obzira na to koliko će biti izazova, učesnici Saveta trebaju dokazati svoj potencijal i u narednom periodu dodatno podstaći regionalnu saradnju i program integracije. Politička volja i vođstvo su osnovni elementi uspeha u procesu regionalne saradnje“, rekla albanska zvaničnica.

Odbor Saveta za regionalnu saradnju je na svom redovom 36. sastanku prihvatio izveštaj o aktivnostima Sekretarijata organizacije od 15. oktobra 2018. do 1. marta 2019. godine, kaže se u saopštenju RČ-a.

Stručnjaci Saveta informisali su Odbor o glavnim iskoracima u pogledu postojeće strategije i programa rada za 2017-2019. godinu, nacrtu strategije i programa rada za naredni trogodišnji period (2020-2022), kao i o očekivanim rezultatima i izazovima do održavanja ovogodišnjeg samita Zapadnog Balkana, na leto u Poznanju, u Poljskoj.

„Region bježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu. U prethodnih nekoliko godina ostvarivao je neprekidan ekonomski rast, pri čemu se analitičari slažu da će se ovaj trend nastaviti u srednjeročnom periodu, a predviđa se i da će se ovaj rastući trend učvrstiti, te da će region dostići rast od 3,5 odsto u 2019. godini i 3,8 procenata u 2020“, rekla Majlinda Bregu.

Odbor Saveta za regionalnu saradnju sastaje se tri puta godišnje i njime predsedava generalna sekretarka, koja saziva i priprema sastanke u koordinaciji s predsjedavajućim Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Sastaje se na nivou nacionalnih koordinatora, koji su viši državni službenici u svakoj od članica Saveta za regionalnu saradnju i odgovorni za koordinaciju pitanja važnih za Saveta u okviru svojih nacionalnih uprava.

Odbor daje operativne smernice i nadgleda rad organizacije u periodu između godišnjih sastanaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.