U trendu

Bregu: RCC podržava sve inicijative na stvaranju jedinstvenog tržišta u regionu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Brega izjavila je danas u Ohridu da ta organizacija podržava sve inicijative koje doprinose stvaranju jedinstvenog tržišta u regionu Zapadnog Balkana, po uzoru na tržište Evropske unije, zasnovano na četiri temeljne slobode kretanja.

„Takve inicijative treba u potpunosti da se ugledaju na modele Evropske unije, da stvore odskočnu dasku ka našoj potpunoj integraciji u Uniju. Hitno treba raditi na odlučnom uklanjanju barijera u našem regionu“, rekla je Bregu posle drugog sastanka lidera Zapadnog Balkana u okviru incijative popularno nazvane „mali Šengen“.

Bregu je kazala da je RCC u julu na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju predstavio ideju kretanja širom regiona s ličnim kartama i da Savet pozdravlja sve iskrene inicijative o procesima liberalizacije, bilo da se radi o transportu, trgovini, kretanju ljudi, digitalizaciji ili nekoj drugoj oblasti, saopštio je RCC.

„Očekujemo da će ovaj proces zacrtati viziju, dati novu dinamiku i pospešiti nadogradnju i preuzimanje incijative oko novog, unapredjenog plana o Regionalnom ekonomskom prostoru i budućnosti Berlinskog procesa. Ova inicijativa ima potencijal da bude od ključnog značaja u stvaranju nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji, s tim da u razgovore treba uključiti i sekreterijate Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Transportne zajednice“, navela je Bregu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka za ekonomiju Crne Gore Dragica Sekulić razgovarali su danas u Ohridu o inicijativama za uklanjanje barijera slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi u celom regionu.

Uz lidere sa Zapadnog Balkana i predstavnike RCC-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Evropske investicione banke, navodi se u saopštenju.

Sledeći sastanak u okviru incijative „mali Šengen“ biće održan 21. decembra u Draču.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.