U trendu

Bregu: U regionu stopa inovacija 33,7 odsto, u EU 50 odsto

TIRANA, 21. februara (Tasnjug) – Bez strateškog upravljanja inovacijama kojim bi se unapredili kapaciteti za inkubaciju i ubrzavanje razvoja novih tehnologija, preduzeća s područja zapadnog Balkana će nastaviti da gomilaju nerazrađene izume koji ne omogućavaju da se ulaganja vrate, kazala je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RČ).

Ona je danas u Tirani, na prvom sastanku povodom uspostave Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu, kazala da rizikujemo da padnemo u zamku iznalaženja inovativnih rešenja koja se potom realizuju u izolaciji.

„Region beleži stopu inovacija od 33,7 odsto, dok je u 15 zemalja EU ta stopa 50 posto. S druge strane, u regiji možemo naći mnogo izolovanih primera naučne i preduzetničke izvrsnosti“, izjavila je Bregu.

To je razlog okupljanja u Tirani, kazala je generalna sekretarka, te dodala da inovacije nalažu ambicioznije razmišljanje.

„Umesto da dopuštamo da izumi koji obećavaju budu zagubljeni u postojećim poslovnim jedinicama, moramo uspostaviti sveobuhvatnu funkciju upravljanja inovacijama koja bi doprinela širem ekonomskom razvoju“, navela je Bregu o primetila da je prvi put da se Svetski ekonomski forum konkretno bavi zapadnim Balkanom.

Naime, kako je pojasnila, ideja za pokretanje akceleratora za konkurenstnost i inovacije na zapadnom Balkanu je njihova, a njoj će, kaže, biti čast što će baš RČ biti nadležan da usmerava njeno sprovođenje na ovom području.

Svetski ekonomski forum je već uspostavio akceleratore za konkurentnost i inovacije radi pomaganja ekonomskog razvoja više velikih zemalja, ali se takav akcelerator prvi put uvodi na nivou cele jedne regije, napomenula je Bregu.

Pored generalne sekretarke Bregu, uvodnom paanelu su prisustvovali i premijer Albanije, Edi Rama, te šefica Strateškog ođela za regiju Evrope i Evroazije i , a moderirao ga je Eduart Shalsi, ministar poduzetništva Albanije.

Martina Larkin, članica IO Svetskog ekonomskog foruma kazala je da će skcelerator za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu biti prvi regionalni akcelerator u sklopu Globalne mreže akceleratora Foruma, uz napomenu da je strateški dijalog o zapadnom Balkanu jedna od ključnih inicijativa Foruma-

„Nastavićemo blisko da sarađujemo sa ekonomijama s ovog područja, podržavajući sve planove usmerene na budućnost koji omogućavaju ekonomski rast, povećanje konkurentnosti i spremnosti regije na Četvrtu industrijsku revoluciju“, poručila je Larkin.

Premijer Albanije Edi Rama je zaključio da će ovo predstavljati veliki izazov za sve učesnike, „izazov s kojim se ne možemo suočiti sami, odvojeni jedni od drugih“, te dodao: „Što više primera uspešne interakcije pružimo EU, to će EU više poštovati naše napore i biti spremnija da bude naš partner i da prihvati ovu regiju“.

Današnji sastanak je okupio ministre iz celog regiona nadležne za inovacije i konkurentnost, tačnije Anilu Denaj, ministarku ekonomije i finansija Albanije, Stašu Košarca, ministra v spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Rozetu Hajdari, ministarku za ekonomski razvoj Kosova*, Ninu Angelovsku, ministarku finansija Severne Makedonije, Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Sašu Ivanovića u ime Ministarstva prosvete i nauke Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.