U trendu

Bregu: Vlade sa Zapadnog Balkana da preuzmu odgovornost za zajedničko tržište

Lideri Zapadnobalkanske šestorke potvrdiće sutra na samitu Berlinskog procesa u Sofiji novi akcioni plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i pozvala vlade u regionu da preuzmu odgovornost za njegovo sporovodjenje.

„Zajedničko regionalno tržište nije nova ideja. To je odličan plan zasnovan na četiri slobode, isto kao i jedinstveno tržište Evropske unije i potpomognut digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima“, rekla je Bregu na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova u sklopu Berlinskog procesa.

Prema njenim rečima, akcioni plan sačinili su RCC, Evropska komisija (Generalna direkcija za politiku susedstva i pregovore o proširenju), regionalne organizacije i medjunarodne finansijske institucije, ali će biti potrebno da, kako je naglasila, vlade regiona preuzmu breme za odgovornosti sprovodjenja tog plana“, saopštio je RCC.

RCC navodi da su „nezaposlenost, ekonomska situacija, odliv kvalifikovane radne snage, mladi ljudi koji napuštaju ekonomije, obeshrabrujuća stvarnost Zapadnog Balkana“ gde 71 odsto mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla, dok je 43 odsto spremno da se odseli u potrazi za izgubljenom nadom“.

„Nije lako napredovati u ovakvim okolnostima i zato ne treba dodatno komplikovati stvari, već dati priliku da se realizuju oni predlozi koje je šest ekonomija Zapadnog Balkana pomoglo da se utvrde. Politika koja je usmerena na granice i sporove neće pomoći regionu da bude bogatiji. Zaista se nadam da će zajedničko regionalno tržište biti podržano i sprovedeno kako bi se osigurala dublja ekonomska integracija regiona. Ako se to desi, svi ćemo imati koristi“, istakla je Bregu.

Zajedničko regionalno tržište, kako dodaje RCC, naslanja se na rezultate Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji je prihvaćen pre tri godine u Trstu, kada su se lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana dogovorili da se regionu da prilika da izgradi sopstveni ekonomski prostor tako što će se omogućiti nesmetan protok roba, usluga, kapitala i visokokvalifikovane radne snage, čime će region postati atraktivniji i pogodniji za ulaganja.  

Na današnjem ministarskom sastanku čiji je domaćin bilo Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske  uz zajedničko predsedavanje šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharieve i ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, učestvovali su šefovi diplomatija Berlinskog procesa, predstavnici Evropske unije i medjunarodnih organizacija.

Na sutrašnjem samitu u Sofiji, pod zajedničkim predsedavanjem Bugarske i Severne Makedonije, učestvovaće premijeri Berlinskog procesa koji treba da potvrde Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, Zeleni plan za Zapadni Balkan i Zaključke ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Na otvaranju zvaničnog dela skupa govoriće nemačka kancelarka Angela Merkel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji i generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.