U trendu

Bugarska, Grčka i Rumunija podržavaju ulazak Srbije u EU

Bugarska, Grčka i Rumunija moraju da učine sve u svojoj moći da se Srbija pridruži porodici Evropske unije, rekao je danas u Bukureštu bugarski premijer Bojko Borisov.

Na konferenciji za novinare posle sastanka Visokog saveta za saradnju Bugarske, Grčke, Rumunije i Srbije, Borisov čija zemlja je predsedavajuća Unije, ocenio je da ukoliko bilo koja balkanska zemlja ima problem, to direktno utiče na sve.

Cilj je da se razvije infrastruktura u regionu, povezanost, bilateralni odnosi i da se poveća rast privreda na Balkanu, rekao je Borisov.

Na sastanku u Bukureštu gde je domaćin bila premijerka Vjorika Danćila učestvovali su još i grčki premijer Aleksis Cipras, bugarski premijer Bojko Borisov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke podržali su cilj Srbije da postane članica EU, rečeno je posle sastanka. To je treći sastanak u tom formatu.

„Želim da izrazim podršku predsedniku Aleksandru Vučiću koji je došao ovde. Želim da ga uverim u našu podršku pristupanju Srbije Uniji“, rekla je rumunska premijerka Danćila posle sastanka i izrazila podršku cilju bugarskog premijera Borisova da se Zapadni Balkan pridruži EU, prenela je bugarska agencija BTA.

Ona je rekla da ceni aktivnu ulogu Srbije u radu na pomirenju na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na izraženoj podršci pristupanju Srbije EU. Vučić je rekao da će biti  formirana zajednička radna grupa ministara saobraćaja i komunikacija za pripremu za Samit 16 + 1 koji će biti održan u julu u Sofiji.

Vučić je ukazao da Srbija ima povećanu robnu razmenu i sa Bugarskom i sa Rumunijom i sa Grčkom kao povećan broj turista tih zemalja u Srbiju ali i iz Srbije u te tri zemlje.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da sastanci ove četiri zemlje mogu da doprinesu miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu.

„Znamo da je Balkan bio mesto gde je bilo mnogo izazova. Region se suočio sa sukobima i tenzijama ali takodje ima veliki potencijal“, rekao je Cipras i dodao da je njihov cilj da podrže balkanske zemlje i doprinesu razvoju regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.