U trendu

Bugarska ostala s manjinskom vladom posle izlaska jedne stranke

Bugarska vlada teško formirana krajem 2021. godine ponovo je oslabila posle izlaska jedne od partija iz koalicije što izaziva strahovanje od nove političke krize u toj zemlji EU.

Reformski premijer Kiril Petkov uspeo je da posle tri puta održanih parlamentarnih izbora prošle godine formira četvoročlanu koaliciju, medjutim antisistemska partija „Ima takav narod“ (ITP) odlučila je juče da napusti koaliciju zbog niza neslaganja.

Petkov je rekao da je spreman da ostane na čelu manjinske vlade koja sada računa na 109 od ukupno 240 poslanika u parlamentu.

„Manjinska vlada je bolja od vlade kojoj se zavrću ruke“, rekao je on sinoć posle odluke partije ITN o odlasku.

Šef partije ITN Slavi Trifonov je ranije rekao da povlači svoje ministre da okonča tu koaliciju, „tu agoniju“, kako je rekao.

Troje od njegova četiri ministra ranije su napustili sastanak vlade pošto nisu dobili podršku za svoje budžetske zahteve.

Premijer pripisuje ITP-u da brani gradjevinske firme osumnjičene za proneveru javnih sredstava, podsećajući da je njegov cilj nula tolerancije za korupciju. On je obećao da će Parlamentu već danas predstaviti zakon za borbu protiv korupcije.

Druga tema neslaganja je otopljavanje veza sa Severnom Makedonijom što je otpočeo Petkov.

Trifonov je zamerio Petkovu da vodi sopstvenu sopljnu politiku na uštrb šefice diplomatije Teodore Guenčovske iz stranke ITP koja je kao i socijalisti protiv ustupaka Severnoj Makedoniji.

Sofija od novembra 2020. blokira početak pregovora Skoplja o pristupanju EU zbog starih sporova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar