U trendu

Bugarska pokušava da promeni taktiku sa Skopljem

SKOPLJE, 12. januara (Tanjug ) – Sofija je predložila akcioni plan za saradnju sa Severnom Makedonijom u sprovođenju Ugovora o prijateljstvu, dobrom susedstvu i saradnji, saopštilo je danas bugarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonska agencija MIA je vest prenela nakon sastanka ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve u Sofiji sa specijalnim predstavnikom za Severnu Makedoniju izaslanikom Vladom Bučkovskim, pozivajući se na briselski Euraktiv.

Očekuje se da će ovaj dokument, koji utiče na sva sektorska ministarstva, biti potpisan na predstojećem sastanku Zajedničke međuvladine komisije.

Diplomatski izvori, dodao je Euroaktiv, objasnili su da Sofija ima predloge u vezi sa železnicom, autoputevima i investicijama bugarskih kompanija u Severnoj Makedoniji.

Plan se takođe odnosi na otvaranje filijala kampusa bugarskih univerziteta u Severnoj Makedoniji, a udžbenici istorije su takođe navedeni u akcionom planu.

Makedonski predlozi po sektorima takođe treba da budu predstavljeni, mada dokument – praktičnu primenu susedskog sporazuma – obe države tek treba da odobre, objasnili su izvori Euroaktiva.

Predloženi akcioni plan prvi je konstruktivni akt vlasti u Sofiji nakon što je potpredsednik vlade Krasimir Karakačanov u septembru najavio da evropsku perspektivu Severne Makedonije treba blokirati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar