U trendu

Bugarska:Slovačka i Češka blokirale zaključke bez obrazloženja

SOFIJA – Bugarska žali što su dve države članice bez obrazloženja i neočekivano blokirale zaključke Saveta za proširenje i procesa stabilizacije i pridruživanja, a tokom zasedanja Saveta za životnu sredinu, saopšteno je u Sofiji, prenosi MIA.

„Spremni smo da saslušamo razloge koji su doveli do ove odluke i da nastavimo da se trudimo da izgradimo konsenzus o proširenju, nakon odluke Češke i Slovačke da se ne slože sa zaključcima koje su izneti pod nemačkim predsedavanjem, u koje je na insistiranje Sofije ugrađena rečenica o „pogrešnom tumačenju istorije“, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Bugarska je dala saglasnost na zaključke Saveta o proširenju tokom sastanka COREPER II održanog 16. decembra, o kojem je postignut konsenzus pod nemačkim predsedavanjem. Na insistiranje Bugarske, u zaključke je uključena rečenica o važnosti ugovora Republike Severne Makedonije sa Bugarskom i Grčkom i da će njihova primena dovesti do kraja svih tvrdnji zasnovanih na pogrešnom tumačenju istorije. Tokom tog sastanka, zaključci su jednoglasno odobreni ”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da veto na zaključke Saveta rizikuje da podrije kredibilitet EU i sprečava Uniju da šalje preko potrebne signale zapadnom Balkanu, u vezi sa neophodnim reformama koje bi ove države trebalo da sprovode.

Kasno u četvrtak, Češka i Slovačka objavile su zajedničku izjavu o svom neslaganju sa zaključcima o proširenju koje je iznelo nemačko predsedništvo, a glavni problem je rečenica u vezi sa „pogrešnim tumačenjem istorije“.

„Nećemo dozvoliti da Unija bude sudija naše zajedničke istorije, načina na koji se identifikujemo ili jezika koji koristimo. Ova pitanja pripadaju zainteresovanim stranama i mi smo ovde da ih podržimo iskustvom naših sopstvenih procesa pomirenja “, navodi se u njhovom saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.