U trendu

Bugarski premijer: Bilo bi užasno da Tirana nastavi EU proces, a Skoplje ostane van Unije

 Premijer Bugarske u ostavci Kiril Petkov je izjavio da je francuski predlog za skidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa EU izuzetno dobar, jer je bugarske stavove učinio evropskim, i pozvao je Skoplje da ga prihvati.

On je u intervjuu za BTV rekao da je ono što se sada dešava u Severnoj Makedoniji je zato što im je u ovom trenutku veoma teško da prihvate te pozicije, ali, kako kaže, to treba da urade ako žele da izaberu evropski put.

„Severna Makedonija treba da shvati da je evropski put, ako žele da se razvijaju, jedini put za tu zemlju“, rekao je Petkov, a prenela je danas agencija MIA.

Prema njegovim rečima, „bilo bi užasno da Albanija nastavi proces pristupanja za članstvo u Evropskoj uniji, a da Severna Makedonija ostane van njega“.

Petkov je sa 5,5 poena (od maksimalnih šest) ocenio rad bugarske diplomatije po pitanju Severne Makedonije i pohvalio ministarku spoljnih poslova Teodoru Genčovsku i njen tim.

Francuski predlog je u Severnoj Makedoniji naišao na snažan otpor opozicije i velikog dela gradjana, kao i nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplji se od prošle subote održavaju protesti protiv tog predloga, koje podržava koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog jer vodi bugarizaciji i onemogućava evrointegraciju Severne Makedonije.

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Prema lideru opozicije Mickoskom, novi francuski predlog za rešavanje spora s Bugarskom za koji se od Skoplja traži da ga prihvati, isti je kao i prethodni koji je Sofija prihvatila i „sadrži sve bugarske zahteve u vezi jezika, istorije i identiteta“.

Francuski predlog su za sada podržale noseće partije vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Premijer i lider SDSM Dimitar Kovačevski kaže da izmenjeni predlog uključuje primedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i da protokol s Bugarskom neće biti deo pregovaračkog okvira.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.