U trendu

Burna rasprava o rezoluciji o Srebrenici, glasanje naknadno

PODGORICA – Nakon više od čtiri sata u Skupštini Crne Gore završena je rasprava o predlogu nove rezolucije o Srebrenici, a kako je najavio predsednik Aleksa Bečić o njoj će se glasati naknadno, ne precizirajući kada.

Vladajući Demokratski front neće glasati za predlog nove rezolucije o Srebrenici, koju je podnela grupa opozicionih poslanika, prevođenih Bošnjačkom strankom, kojom se traži priznanje da se u tom gradu tokom protekog rata dogodio genocid, da se ne sme negirati taj zločin i da se 11. jul proglasi Danom sećanja u Crnoj Gori.

Poslanici pojedinačno najuticajnije DPS Mila Đukanovića nisu prisustvovaali raspravi, a glavno pitanje poslanika DF-a je bilo i zašto je ovaj predlog na dnevni red došao posle gotovo tri decnije od rata i zašto Bošnjaci takvu rezoluciju nisu predložili kada je na vlasti bila DPS, sa kojom su bili decenijama u vladajućoj koaliciji i mogli su je lagano usvoiti.

Bošnjački, albanski i poslanici dela opozicije, kao i deo vladajuće većine URA Dritana Abazovića izjasnili su se da će glasati za predloženu rezoluciju.

Oni su u svojim diskusijama pozivali na njen izglasavanje, a u svojim diskusijama su redom isticali da se u Srebrenici dogodio genocid, kao i da je to potvrđeno jučerašnjom presudom generalu bivše VRS Ratku Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

Poslanici, koji su se izjasnili da će glasati za rezoluciju, tvrde da ona ne osuđuje srpski narod, već da je presudom Mladiću genocid u Srebrenici dobio „ime i prezime“.

„Smatram da na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i na osnovu usvojenih rezolucija u Evropskom parlamentu i u Kongresu SAD-a, usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mesto u društvu razvijenih demokratija“, rekao je podnosilac rezolucije Ervin Ibrahimović.

Poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da genocid u Srebrenici nije političko, nego civilizacijsko pitanje i da je negiranje ili umanjivanje genocida u Srebrenii isto što umanjivati Holokaust ili Jasenovac.

„Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su eprijatelji srpskog naroda“, rekla je ona i dodala da bi danas ponovo „neki hteli koncepte etnički čistih teritorija i koncept etničkog čišćenja“.

„Srpski svet nije ništa drugo do ista velikodržavna politika iz devedesetih koja je dovela do genocida“, rekla je i dodala:

„Da li je moguće da im nije dosta patnje svih pa i svog naroda zarad suludih i nacionalističkih ideja ‘velike Srbije’. Neće biti ni ‘velike Srbije’ niti ‘srpskog sveta’. Danas su Srbi na vlasti sledbenici Šešelja i Miloševića. Oni isti koji su zapalili bivšu Jugoslaviju. Ta valst u Beogradu danas kontroliše makar dve trećine ove naše vlasti“, kazala je Vuksanović Stanković.

U raspravi je bilo iskri kada je poslanica Bošnjačke stranke za Republiku Srpsku rekla da je takozvana, a poslaniku Marku Milačiću opozicija je zamerila to što je svoje obraćanje završio povikom „živela Republika Srpska“.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je s druge strane istakao da je predlog rezolucije o Srebrenici provokacija kojom se želi satanizovati srpski narod i proglasiti genocidnim.

On je istakao da poslanici DF neće glasati za ovu rezoluciju.

„Ona je direktno usmerena protiv srpskog naroda, ali je namenjena za dnevno političku upotrebu, jer oni koji stoje iza nje očigledno su više razmišljali o političkih poenima, nego o žrtvama, više su razmišljali o podizanju tenzija u društvu, a kako bi podigli svoje posrnule rejtinge. Mene interesuje osnovni cilj ovog teksta, a to pokušaj satanizacije srpskog naroda“, kazao je Vučurović.

On je kazao da je razočaran da danas nisu prisutni predstavnici vlade, jer je, kako je podsetio, i u samoj vladi došlo do grkih reči na ovu temu.

Vučurović je osudio zločin u Srebrenici i istakao da očekuje da se osudi i zločin nad Srbima.

Takođe, rekao je da su ovakvi projekti napravljeni da se baš Srbi nateraju, nagovore, instruiraju da ovaj teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom.

„Nema čega srpski narod da se stidi ili kaje ili nosi neki teret, mi smo pobednički i slobodarski narod, ali i narod koji je često bio na putu stradanja. I onda se pojave dušebrižnici koji kažu da se suočimo sa istinom. Naša istina su genocid u Jasenovcu, Prebilovci, Jadovno, Koristska jama, Velika, Piva, Zidani most, Oluja, Bljesak i mnogi drugi“, jasan je Vučurović.

On konstatovao da nema niko u plenarnoj sali Skupštine da nije osudio zločin u Srebrenici, ali zato ima pola onih poslanika koje nije briga za zločine nad Srbima i koji to ne osuđuju, a ti isti su slali svoje predstavnike na proslavu zločinačke Oluje.

Vučurović je pozvao predlagače da povuku predloženu rezoluciju, jer ona, kako je rekao, nije nikakv akt pomirenja i ujedinjenja, već provokacija srpskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.