U trendu

Canakopulos: Velika većina za ratifikaciju Sporazuma

ATINA – Portparol grčke vlade i ministar bez resora Dimitris Canakopulos smatra da u grčkom parlamentu postoji široka većina za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe, prenosi MIA.

„Mislim da postoje široki politički preduslovi za široku parlamentarnu većinu, što će se uspešno okončati sa ustavnim revizijom kod severnih suseda, a nakon toga doći na ratifikaciju u grčki parlament“, rekao je Canakopulos.

U intervjuu za grčko radio „Real fm“, portparol grčke vlade je izrazio nadu da će centristička partija „Reka“ (Potami) ostati pri svojoj prvobitnoj poziciji i podržati sporazum.

Povodom nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koje su izazvale reakcije u Grčkoj, Canakopulos kaže da „Zaev vodi tešku bitku sa otežanom klimom nacionalizma, pa čak i šoviništičkih percepcija koje preovlađuju nekoliko godina unazad u susednoj zemlji“.

On dodaje da ne treba da se zaboravi činjenica da su se i u Grčkoj razvile slične ideologije i percepcije u odnosu na susede.

„Mislim da ukoliko neko pročita Sporazum iz Prespe, ali i ako pogleda sadržaj teksta koji je predmet ustavne revizije kod suseda, shvatiće da ne postoji mesta niti za pravni, niti za politički iredentizam“, ističe Canakopulos.

On navodi da ne treba da se dopusti da se zbog nacionalističkih reakcija izgubi ogromna politička, diplomatska i istorijska šansa za rešenje jednog pitanja koje muči nas i susede, ali i ceo balkanski region skoro 30 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.