U trendu

Čavrak: Vlada ne vidi, stanje na Baniji duboko dramatično

ZAGREB – Autor plana za revitalizaciju Banije, posle prošlogodišnjeg zemljotresa, Vladimir Čavrak sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta izjavio je danas da hrvatska vlada ne vidii koliko je stanje na tom području, kako je rekao, „duboko dramatično“.

Čavrak je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da je uveren da je to isto kao da, kako je naveo, „rak lečite kamilicom“.

„Tamo je potreban dubinski zahvat. Područje zatečeno potresom je demografski ispražnjeno. Ako se ne učine izuzetno veliki koraci, stanovništvo nema motivaniciju ni interes da ostane na tom prostoru”, rekao je.

Kazao je i da vlada nije iskoristila ni njegov plan za revitalizaciju Banije, a spor između vlade i njegovog tima je postao javan.

Čavrak je rekao da su napravili detaljan i sveobuhvatan program i da je njegov utisak da Ministarstvo regionalnog razvoja nema kapaciete za ozbiljnu raspravu.

“Bio bih srećan da su program objavili da ga cela Hrvatska vidi. Oni su nama ponudili ugovor koji nismo hteli da potpišemo – da ne smemo nikada nigde javno da govorimo šta je je predmet ugovora, o tom programu niti o aktivnostima naručiteljima“, rekao je Čavrak.

Da su, kaže, potpisali taj ugovor oni kao univerzitetski profesori, naučnici i građani, ne bi smeli javno da govore o revitalizaciji Banije.

“Nije dovoljno dubinski shvaćen problem s kojim smo mi na Baniji suočeni”, rekao je Čavrak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.