Čavušoglu: EU treba da prestane da obmanjuje Tursku

ANKARA – Evropska unija bi trebalo da prestane da obmanjuje Tursku oko pružanja pomoći milionima migranata na njenoj teritoriji, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je, dan nakon što su se dve strane dogovorile da razmotre četiri godine star sporazum, čiji je cilj da se zaustavi priliv izbeglica u Evropu, rekao da EU mora da preduzme „iskrene korake“ kako bi pomogla Turskoj da se izbori sa prilivom migranata, što uključuje pronalaženje načina da se osigura povratak sirijskih izbeglica u domovinu.

„Mi smo spremni za konstruktivnu studiju…. Očekujemo iskrenost od EU. Era obmanjivanja Turske je završena“, rekao je Cavušoglu za tursku državnu agenciju Anadoliju, a prenosi AP.

Čavušoglu je rekao da će Turska i EU raditi na „ažuriranju“ navednog sporazuma u skladu s najnovijim razvojem događaja, uključujući situaciju u sirijskoj provinciji Idlib.

On je dodao da u sporazumu iz 2016. nije reč o tome da EU daje novac Turskoj da zadrži izbeglice.

„On se sastoji od nekoliko pitanja, od putovanja bez viza do osiguravannja dobrovoljnog povratka izbeglica“, naveo je on.

Čavušoglu je poručio da će Tuska i EU pokušati da naprave nacrt „mape puta“ pre samita EU 26. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.