U trendu

CEDEM: Crnogorci podeljeni po pitanju Podgoričke skupštine

PODGORICA – Podgorička skupština jedan je od događaja koji duboko dele crnogorsko društvo, podaci su najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava iz Crne Gore (CEDEM), a čiji su rezultati danas predstavljeni, prenosi podgorički portal CdM.

Gotovo pođednak procenat građana Crne Gore ima kako pozitivno, tako i negativno mišljenje o Podgoričkoj skupštini, ukazuju ovi podaci.

Da je Podgorička skupština bila „tragičan događaj kojim je Crna Gora izgubila svoju nezavisnost“ smatra 32 odsto ispitanika.

Sličan postotak smatra da je „taj događaj veliki i pozitivan za Crnu Goru“, koja je tada odlučila da se prisajedini Srbiji, i to 30 odsto građana.

Takođe, jedan značajan broj – 38 odsto nije upoznato ili nema stav o tom pitanju.

„Stavovi građana o Podgoričkoj skupštini i dalje jasno ukazuju na snažne i duboke podele koje postoje u crnogorskom društvu“, navela je direktorka CEDEMA Milena Bešić.

Podgorička skupština iz 1918. godine odlučila je da se Crna Gora ujedini sa Srbijom, da bi kasnije bila formirana zajednička država svih južnih Slovena, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), koja je potom preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.