U trendu

CEMI: Skoro hiljadu birača u Nikšiću upisano i u birački spisak Srbije

Skoro hiljadu gradjana koji su u nedelju glasali na lokalnim izborima u Nikšiću, upisano je u birački spisak Srbije, što je kršenje zakona – izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Zlatko Vujović je novinarima kazao da su tragom informacija u medijima istraživali i došli do podataka da 961 osoba koja je upisana u birački spisak Crne Gore ima JMBG za koji postoji adresa i broj biračkog mjesta u Srbiji.

„Smatramo da je ne manje od 961 lica koja su upisana u biračkom spisku za opštinu Nikšić, upisano i u birački spisak Republike Srbije, odnosno imaju duplo prebivalište, što predstavlja kršenje zakona“, rekao je Vujović.

Dodao hje da je to prvi put da je na neki način proverena i dokumentovana sumnja da postoje takvi duplo upisani birači.

Vujović je istakao da je CEMI već tražio objašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova jer smatra da to nisu usamljeni slučajevi.

Predsednik Uo CeMI je rekao i da je proces glasanja u Nikšiću, uprkos izazovima, sproveden u skladu sa zakonima, ali da su predizbornu kampanju obiležili inostrani uticaji iz Srbije, Republike Srpske i nekih opština na severu Kosova, napetost i kršenje predizborne tišine i epidemioloških mera.

Vujović je kao primer kršenja dana izborne tišine naveo što je tada uživo prenošeno odgovaranje predsednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića putem Fejsbuka na pitanja gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.