U trendu

Černeva:Pozicije BUG u sporu sa MKD nerazumljive za EU

SOFIJA – Bugarska je sama u sporu sa Severnom Makedonijom i njene pozicije nisu razumljive za ostale članice Evropske unije, kaže zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne poslove i direktorka te kancelarije u Sofiji Vesela Černeva, prenosi portal a1on.

Kako ocenjuje, to svrstava Bugarsku „u grupu problematičnih zemalja poput Poljske i Mađarske“.

„Naš spor sa Severnom Makedonijom ima dva aspekta – prvo mi smo sveli susedske odnose i dijalog na istorijske sporove, što je samo po sebi neprihvatljivo u procesu pregovora, a drugo – veto nas je postavilo u ugao problematičnih zemalja EU, poput Poljske i Mađarske“, rekla je Černeva za Blumberg TV Bugarska.

Kako objašnjava, Sofija je ostala bez razumevanje kod evropskih partnera i ostavljena je sama u sporu sa Skopljem.

„Ako ostavimo po strani naše odnose sa susedima, koji su u ovom trenutku na veoma niskom nivou, Bugarska je postala nerazumljiv partner za sve zemlje EU. Zato ću slobodno reći da smo ostavljeni sami u sporu sa Skopljem“, kaže ona.

Takođe, ona dodaje da će posledice bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU biti direktne, te da Sofija više neće moći da računa na saradnju i razumevanje Brisela.

„Fond za obnovu, Zeleni sporazum i transformacija bugarskog energetskog sektora koji zavisi od uglja su faktori za koje je potrebna pomoć EU. Ali, nakon našeg ‘ne’, zahtevi i želje Sofije će biti glas u pustinji“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.