U trendu

Četvorica državljana Srbije osudjena za zločine u zatvoru u Glini

Četvorica državljana Srbija su danas na sudu u Zagrebu u odsuatvu prvostepeno osudjena na ukupno 31 godinu zatvora zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u glinskom zatvoru 1991. i 1992. koji je služio kao zarobljenički logor.

Komandat logora i načelnik Teritorijalne odbrane Glina Stanko Palačan (65) osudjen je na deset godina zatvora, upravnik glinskog zatvora Djuro Birač (64) na devet godina, njegov zamenik Rade Baždar (64) na pet godina zatvora, dok je stražar Stevan Bjelajac (64) dobio sedam godina zatvora, prenela je agencija Hina.

Optužnica ih je teretila za zlostavljanje hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde koji su zarobljeni u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji, a potom dovedena u glinski logor.

Palačanin je osudjen jer nije sprečio podredjedne u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, a u nekim je slučajevima i sam učestvovao u zlostavljanju.

Zatvorenici su, kako je navelo tužilaštvo, mučeni strujom iz indukcijskog telefona, ali udarani su palicama i električnim kablovima.

Advokati svih optuženih su tokom postupka odbacili krivicu.

Hrvatski mediji navode da se svi optuženi nalaze u Srbiji i da su nedostupni hrvatskom pravodju.

Medju mučenim zarobljenicima glinskog logora bio je i Damir Vandjelić, sadašnji šef Fonda za obnovu posle zemljotresa, koji je za portal 24sata izjavio da je presuda došla prekasno i da su kazne preblage.

On je dodao da je u zarobljeništvu proveo šest meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.