U trendu

CG: Još ne postoje mehanizmi kažnjavanja nasilnika

PODGORICA – Norma kojom se zabranjuje telesno kažnjavanje dece na snazi je u crnogorskom Porodičnom zakonu već tri godine, ali Zakonom nije definisano šta je telesno kažnjavanja dece, ne postoje ni mehanizmi kažnjavanja počnioca nasilja, a nije dovoljno razrađen ni mehanizam zaštite žrtva, navode u Zavodu za socijalnu i dečju zaštitu.

Psiholog Radmila Stupar Đuršić kaže da roditelji koji pribegavaju fizičkom kažnjavanju dece, u većini slučajeva ostaju u senci svojih postupka, a razlog za to je ćutanje sredine, prenosi Nova M.

„Teže povrede bivaju sakrivene zato što se ljudi plaše takvih roditelja. Ako je on takav spreman da na takav način povredi svoje dete, šta je on spreman, kao čovek, kao građanin da uradi nama koji smo stručna lica, ili da uradi nekom drugom, samo da bi odbranio svoj način vaspitanja“, rekla je Stupar Đurišić.

kako je rekla roditelji šamar ne dožvljavaju kao telesnu kaznu, već kao vaspitno-obrazovno sredstvo koje je najučinkovitije.

„Kada mi u našem društvu taj momenat sazri da šamar izvedemo iz vaspitno obrazovnog sredstva, mi ćemo imati mnogo manje problema sa usvajanjem ove zakonske norme. Zakon je izmenjen iz jednog važnog razloga, a to je da postoje neki roditelji koji koriste svoju snagu da sve ono što je loše u njima kroz telesni neprimeren kontakt, prenesu na dete“, rekla je Stupar-Đurišić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.